Pożyteczny dwutlenek tytanu: czy jest bezpieczny?
25 listopada 2010, 17:06Dwutlenek tytanu to jeden z „cudownych" materiałów współczesnej technologii. Ten katalizator stosowany jest np. jako środek antybakteryjny, domieszkowany do farb i materiałów budowlanych neutralizuje zanieczyszczenia. Pojawiają się jednak wątpliwości, czy jest bezpieczny.
Niezwykłe odrodzenie morskiego rezerwatu
16 sierpnia 2011, 17:07Prowadzone przez 10 lat badania w Cabo Plumo National Park (CPNP) pokazały, jak olbrzymie korzyści przynosi odpowiednio prowadzona i ściśle przestrzegana ochrona środowiska. Podmorski park narodowy założony przed kilkunastoma laty na terenach zdewastowanych przez rybołówstwo jest obecnie najbardziej stabilnym i najsilniejszym rezerwatem morskim na świecie.
Ze śmietnika do nanotechnologii
20 czerwca 2012, 06:17Skórka granatowca właściwego (Punica granatum) okazuje się dobrym czynnikiem redukującym w reakcji uzyskiwania srebrnych nanocząstek (AgNPs). Dotąd była wyrzucana jako odpad po produkcji bogatego w przeciwutleniacze soku.
Robot w szkolnej ławie
15 lutego 2013, 15:00Piątego lutego w szkole podstawowej Higashihikari pojawił się nowy uczeń. Nie jest jednak dzieckiem, ale robotem, który będzie towarzyszyć nowym kolegom i koleżankom przez 14 miesięcy.
Naprawia się zamiast rozerwać
10 października 2013, 18:39Naukowcy z MIT-u początkowo sądzili, że doszło do pomyłki. Dopiero po jakimś czasie zrozumieli, że dokonali sprzecznego z intuicją odkrycia. Okazało się, że w niektórych przypadkach pęknięty kawałek metalu poddany działaniu siły naciągu - zatem siły, która powinna go całkiem rozerwać - samoistnie się naprawiał
Crowbar - islandzki baton energetyczny z mąki świerszczowej
4 września 2014, 07:08Islandczycy Bui Adalsteinsson i Stefan Thoroddsen przymierzają się do produkowania batonów energetycznych z owadów. Crowbar ma być wytwarzany z mąki świerszczowej. Panowie zaanonsowali właśnie na Twitterze, że powstał drugi prototyp.
Wiadomo, czemu początkowo duże dinozaury trzymały się z dala od tropików
16 czerwca 2015, 10:09Przez ponad 30 mln lat od pojawienia się dinozaurów większość tych gadów nie zamieszkiwała tropików (okolic równika). Okazuje się, że powodem były wyjątkowo niesprzyjające warunki: silne pożary, brak pożywienia i ekstremalne zmiany klimatu.
Gdy rośnie temperatura wody, krokodyle krócej nurkują
17 grudnia 2015, 09:34Przy wzrastającej temperaturze wody krokodyle różańcowe (Crocodylus porosus) krócej nurkują, w pewnych sytuacjach ryzykując w ten sposób życie.
Manipulując źródłami cukru roślinnego, można kontrolować rozprzestrzenianie malarii?
5 sierpnia 2016, 10:41Samice komarów pobierają krew ssaków, ale w skład ich diety wchodzą także pokarmy zawierające cukry, np. nektar, owoce czy sok mleczny drzew. Ostatnio naukowcy z Burkina Faso zauważyli, że roślinne cukry wpływają na relacje komarów z zarodźcami malarii, a więc na ich możliwość rozprzestrzeniania choroby.
Karmienie zwierząt antybiotykami przyczyna się do... zmian klimatu
3 kwietnia 2017, 10:27Powszechnie podawanie antybiotyków zwierzętom hodowlanym nie tylko przyczynia się do rozwoju zagrażającej ludziom antybiotykooporności. Okazuje się również, że wpływa to na... globalne ocieplenie.